Cursets de matronatació i piscina infantil

Publicat el 26/02/2015 | 11 comentaris

Cursets de matronatació i piscina infantil

La matronatació (piscina per a nadons menors de 18 mesos)

 1. Què és la matronatació?
  La matronatació és una activitat d’estimulació aquàtica per la qual el nen pot iniciar-se en el joc i l’aprenentatge en l’aigua amb l’ajuda de la mare i el pare i acostumar-se a un nou mitjà per al joc i els moviments abans que ho faci a terra.
 2. Quan puc començar les classes amb el meu nadó?
  La poden practicar els nadons des la caiguda del cordó umbilical fins als 7 anys. Com més d’hora el contacte del nen amb l’aigua, millor la seva adaptació i facilitat per a l’aprenentatge. Els bebès menors d’un any s’adapten a l’aigua més ràpidament que els nens més grans.
  De tota manera, alguns especialistes recomanen esperar fins als 4 mesos després del naixement ja que a aquesta edat acaba de madurar el sistema immunològic del bebè i les possibilitats de contreure refredats o infeccions de l’oïda com l’otitis, disminueixen.
  Els pediatres la recomanen perquè és una activitat ideal pels més petits que habitualment poden estar restringits al bressol, als passejos en cotxet i a pocs jocs.
  Ara, no són només els nens els que aprenen, la qual cosa és motiu de gaudir i alegria per als pares, sinó que ells també aprenen classe a classe jocs segurs en l’aigua i normes de seguretat que permeten evitar accidents. Mentre que el nen sigui petit i que encara no hagi aconseguit la maduresa per participar d’altres activitats i esports, l’aigua es presentarà com un mitjà divertit i còmode per a l´exercici i el joc.
  Si bé els avantatges de la matronatació són moltes i variades, no deixis de consultar al teu metge de capçalera o al pediatre perquè ell porti un control de l’evolució física i de salut en les consultes mensuals amb el teu bebè.
 3. Quins són els beneficis per al bebè?
  Els beneficis de la matronatació són variats i es manifesten en tots els aspectes del bebè, ja sigui emocional o físic. A més aquests avantatges no són només a curt termini, i observables en l’aigua, sinó que són un aprenentatge a llarg termini i aplicable a les futures activitats del teu fill.

• Bebès més relaxats
Al principi, s’ha observat que els nens que practiquen “nedar” des petits, dormen i estan més relaxats com per poder afrontar un altre dia de divertides activitats, i d’altra banda, el seu humor és molt millor que els nens sedentaris. Això també els ajuda a portar una vida més fàcil com per adaptar-se al seu entorn.

• Major sociabilizació
En tractar-se d’activitats que es comparteixen en una piscina amb altres nens i altres pares, això els ajuda a introduir-se al món social mantenint contacte amb altres companys. I més encara, perquè millora la relació amb els seus pares ja que el nen o la nena ha de confiar en ells per aprendre en l’aigua. Necessita de la seva ajuda per a realitzar tots els moviments.

• Millor resposta davant de problemes i major concentració
Hi ha estudis realitzats en nens iniciats en la natació a una primerenca edat que demostren que aconsegueixen el que es denomina “intel·ligència desperta” la qual cosa els fa més adaptables en situacions difícils i ràpids en respondre a problemes. Alhora, per tractar-se d’exercicis mecànics, s’ha descobert que els nens també aconsegueixen una major capacitat de concentració.

• Beneficis físics múltiples
Es pot observar un augment de gana, a més de beneficis cardiovasculars i respiratoris, ja que els bebès han d’adaptar-se a una nova manera de respiració sota l’aigua. Així mateix és bona per al control de l’obesitat i augmenta les reserves d’immunitat que li permetran en el futur defensar-se millor de les agressions externes i les infeccions. També és recomanable com a teràpia per a nens asmàtics o amb discapacitats.

 1. Quin rol exerceixen els pares en les classes?
  Els nens petits aprenen jugant i els pares aprenen al costat d’ells. I en un àmbit tan especial com és l’aigua, és necessari que els petits nedadors es sentin segurs de la mà dels seus pares.
  Les sessions en l’aigua, més enllà de l’aprenentatge mateix de la natació, faciliten la relació afectiva entre pares i fills en la mesura en què passen els dies i els exercicis de seguretat. De fet la coordinació motriu i l’equilibri que aconsegueixi el petit, estarà afavorida per l’absència de la por que l’aconsegueix per l’ajuda dels seus pares en la iniciació aquàtica.
  Amb la companyia dels seus pares, tots els jocs resulten més senzills i segurs, això és essencial perquè, amb prou feines uns mesos més endavant, arribi l´autonomia en el nen i el nadó pugui nedar sol i amb confiança en si mateix.
  Tant com per a la mare i el pare, el creixement i el desenvolupament del bebè són primordials i volen participar en aquesta evolució.
  La relació que tenen amb la seva mare els bebès que encara estan sent alimentats per lactància materna, no és la mateixa que la que tenen amb el seu pare, per la qual cosa les classes de matronatació seran una bona experiència per a tots dos ja que podran afermar la seva relació.
  Les primeres interaccions amb el seu bebè, estan basades en el contacte i la bona subjecció del petit, i això significa molt més que una simple abraçada o algunes carícies. Per al lactant, la manera de mirar-ho, tocar-ho o sostenir-ho, és un missatge directe del que senten per ell i alhora permet al nen retornar aquest afecte amb respostes cada vegada més visibles, sobretot en la participació d’activitats en família.
 2. Quant dura cada classe de matronatació?
  Cada escola de natació té les seves pròpies regles per dictar classes, però la mitjana de temps varia entre els 30 i els 45 minuts.
  La veritat és que l’activitat en l’aigua equival aproximadament a repetir el mateix exercici 4 vegades en terra. Els exercicis aquàtics requereixen molt esforç muscular, per la qual cosa la majoria dels instructors recomanen començar amb classes de 15 minuts, perquè els més nois s’adaptin a aquest nou mitjà i posteriorment, quan els exercicis es tornin més complexos, romandre uns 30 minuts en la piscina.
  En què consisteixen els exercicis i els jocs?
  Es realitzen jocs amb materials didàctics com a pilotes, taules, cèrcols, i flotadors per aconseguir equilibri i enfortir el to muscular, l’aparell circulatori i el sistema ossi.
  També es practiquen exercicis de desplaçament, per surar i aconseguir flexibilitat. Un dels primers exercicis que es realitzen per començar l’adaptació en l’aigua, consisteix a bressolar amb els braços al bebè i passejar-ho per l’aigua, mantenint sempre el contacte amb el bebè perquè no s´espanti. Un altre exercici d’adaptació es basa en aixecar al nen de manera que solament els seus peuets toquin l’aigua i després alçar-ho en un moviment de joc cap a l’espai.
 3. Quines precaucions s´han de prendre?
  L’aigua és un nou món per als nadons, mes enllà de conèixer-la pels banys que els hi fan els pares. Estar dins una piscina requereix d’una preparació especial, sobretot per adaptar-se a una sensació nova de pes corporal, i una complexa tècnica de respiració sota l’aigua.
  Només has de tenir la precaució que es realitzi un estricte control en la qualitat de les aigües de la piscina i que tots els bebès i els seus pares portin un control mèdic adequat previ a l’inici d’aquesta activitat.

Recomanacions generals
Pots tenir en compte algunes recomanacions per estar preparada per a les classes:
• Acostuma-ho per endavant a l’aigua
Una de les recomanacions que fan els professors a càrrec de classes de matronatació és a l’hora del bany del bebè. Intenta que el nen o la nena jugui més temps en l’aigua, que es familiaritzi, canviï postures i mulli el seu rostre, ja que podria espantar-se en ingressar en la piscina per primera vegada.
• Informa’t sobre els materials que has de portar
Generalment les escoles de matronatació brinden als pares una guia de materials per portar a la classe. Sempre mantinte en contacte amb l’escola o amb els professors per estar segura de no oblidar res.
• No t’oblidis del biberó
L’exercici continu, i sobretot en l’aigua, desperta la fam, així que no oblidis el biberó del bebè amb llet tèbia per a compensar la despesa energètica.
• Banya al bebè en acabar
Després de les classes també és recomanable banyar al bebè amb aigua corrent, per evitar irritacions en la pell a causa del de clor present en les piscines.
• Porta tovalloles
No oblidis una tovallola abrigada o una bata per al teu bebè, per assecar el seu cos i mantenir-ho calent mentre li dónes de menjar o el canvies abans de tornar a casa.
• Porta bolquers
Sempre tingues a mà bolquers i canvia-ho després de la classe perquè se senti net i sec.
• Porta joguines submergibles
De vegades els bebès temen submergir-se en l’aigua perquè els resulta un mitjà desconegut. Pots portar-li algunes joguines submergibles i que el nen reconegui perquè s’animi a entrar en el aigua amb major soltesa. A casa pots fer que es banyi amb ells de manera que pugui començar a associar-los primerencament al mitjà aquàtic i al joc.
• Oblida’t dels problemes
És bé que tots gaudeixin de l’aprenentatge en l’aigua amb el bebè i tenir en compte que l’aigua càlida ajuda a relaxar-se, eliminant les tensions i l’estrès de la vida diària. Així que aprofiteu-ho!

La natació (piscina per a nens i nenes majors de 18 mesos)

Els beneficis de la natació infantil

Indicada per a persones de totes les edats, la natació és una de les activitats esportives més completes. Amb aquest esport es treballen i exerciten els músculs, la coordinació motora i el sistema circulatori i respiratori. A més contribueix en el desenvolupament de la independència i l’autoconfiança del nen.
Per als infants, els beneficis són molts. La natació millora les seves capacitats cardiorrespiratòries, afavoreix la seva alineació postural i beneficia la seva coordinació muscular, desenvolupant les seves capacitats sensorials i psicomotrius.

La natació i el desenvolupament físic
- Millora la coordinació, l’equilibri i el coneixement de l’espai.
- Beneficiós per a la condició cardiovascular, milloren la resistència dels nens.
- Incrementa la força gràcies als exercicis musculars, afavorint que es produeixi un primerenc desenvolupament d’habilitats psicomotrius tals com gatejar o caminar.
- Els exercicis suaus, combinats amb l’aigua a una temperatura agradable, relaxen i estimulen el seu apetit, aconseguint que mengi  i dormi millor. En conseqüència, millorarà el seu caràcter i el seu comportament.
- Amplia la capacitat del seu sistema respiratori i la regulació adequada a la seva circulació sanguínia.

La natació infantil i el desenvolupament psicològic
- Incrementa el sentiment d’independència i d’autoconfiança de l’infant. Encara que no camini, el bebè es pot desplaçar en l’aigua per si mateix, i això pot afavorir el despertar de la seva intel·ligència.
- Aprendre a nedar d’una forma divertida i saludable. I saber nedar també és una mesura de seguretat. No cal oblidar que existeix un gran percentatge d’accidents per l’ofegament de nens.
- Estimula la confiança en un mateix i per tant millora la comunicació amb els demés.

La natació infantil i el desenvolupament social
- Ajuda a l´infant a iniciar la socialització sense traumes.
- Amplia l’horitzó dels jocs compartits.
- Activa la diversió i l’esperit de joc.
- Consolida els vincles d’afecte amb els seus familiars.
- Introdueix conductes de protecció, convertint-les en hàbits summament necessaris.
- La convivència els ajudaran a relacionar-se millor i compartir activitats al costat d’altres persones.

 

11 Comentaris

 1. Bon dia,
  M’agradaria saber quan es començaran a impartir les classes de matronatació i quin preu tindran.
  Ens van comentar que serien els dimarts a la tarda, això no ha canviat veritat?
  Gràcies
  Groga

  • Bon dia,

   En un principi, com bé dius, aquesta activitat la tenim pevista per a fer-la els dimarts i depenent del grup serà entre 40-45€ al mes. Estem pendents de rebre la conformitat de mínim un grup de sis nadons i de moment només en tenim tres apuntats. Estem tornant a fer una nova crida per a veure si s´animen més bebés i es pugui dur a terme aquesta activitat.

   Salutacions,

   • D’acord, doncs esperem que hi hagi més nadons perquè és una activitat que m’encantaria que la podeu realitzar!

    Gràcies

 2. Hola,vivo en Tarragona y me gustaría apuntar a mi niño de 13 meses a natación,dónde debo dirigirme,y dónde impartis las clases?Gracias

  • Buenos días,

   Las clases las dirigimos para los niños que estan en la escuela. Supongo que en las piscinas municipales harán esta actividad.

   Saludos,

 3. Groga
  Bon dia, sabeu aquest any quan seran les classes de matronacio i a on s’impartiran?. Estariem molt interessats!! Gracies

  • Bon dia,

   Enguany les classes de matronatació serà a la piscina de Sant Pere i Sant Pau, els divendres de 15.30 a les 16.30.

   Salutacions

 4. Si en aquest horari no ens va be hi ha alguna altra possibilitat?.
  Gracies

  • Bon dia,

   Enguany només ens han donat aquest horari…

 5. Nosaltres estem molt interesats en la matronatació, ens agradaria saber si hi ha algun altre horari disponible, el preu del curs i quan comença?

  • Bon dia,

   Com he comentat anteriorment, enguany, no ens han donat més horari que aquest…

   L´activitat la volem començar a l´abril i té un cost de 45€ mensuals. Només es podrà dur a terme si hi ha un grup mínim de 6 nens.

   Durant aquesta setmana esperem poder confirmar-vos, si aquesta activitat finalment la podrem dur a terme.

   Salutacions,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>