El Dr. Tiretes i la gastroenteritis infantil

Publicat el 01/09/2015 | 0 comentaris

El Dr. Tiretes i la gastroenteritis infantil

La gastroenteritis infantil és una malaltia comuna, amb símptomes clars i un tractament molt efectiu. Si se segueixen les indicacions mèdiques és possible controlar ràpidament, tot i que es fa necessari conèixer els senyals que anuncien la seva presència per actuar i minimitzar els riscos que poden enfrontar els nostres petits.

La gastroenteritis consisteix en la inflamació de dos components del sistema digestiu: la mucosa estomacal (gastritis) i els intestins (enteritis). La malaltia pot ser producte d’una infecció viral o del consum d’aliments contaminats per microbis i bacteris, encara que els símptomes són molt molestos per al pacient és una malaltia fàcil de controlar.

Les estadístiques a nivell mundial assenyalen que aquesta patologia afecta a 200 milions de persones i que la població més procliu a contraure són els menors de 18 mesos. A Espanya, segons l’Associació Espanyola de Pediatria (AEP), aquest sector representa el 90% dels casos de gastroenteritis.

Per què es produeix?

La gastroenteritis sol presentar-se en la majoria dels casos, com a conseqüència d’una infecció viral. Durant aquestes dates són molt freqüents les oscil · lacions de temperatura i aquestes afavoreixen les infeccions, és per això que els casos de gastroenteritis augmenten, especialment entre la població infantil. D’acord amb estudis efectuats per l’AEP el 90% dels nens menors de 4 anys que pateixen gastroenteritis aguda són afectats pel rotavirus, el que es transmet de persona a persona i és una causa comuna de diarrea en infants.

Com a conseqüència del rotavirus a Europa es produeixen prop de 2 milions 800.000 casos de gastroenteritis cada any. És durant l’hivern quan es registren més pacients i són les guarderies i centres d’estudi dels llocs que més afavoreixen la difusió del virus.

Segons l’AEP altra raó que explica la gastroenteritis és el consum d’aliments contaminats. Entre els aliments més propensos a tenir els microbis que originen la malaltia es troben els mariscs i la carn de porc.

Símptomes de la gastroenteritis

Símptomes de la gastroenteritis

La gastroenteritis pot aparèixer tant a les tres hores d’estar contagiat com en un parell de dies, depenent molt la forma de contagi, per exemple podem prendre un aliment ia les 3 hores ja començar a sentir els primers símptomes de la gastroenteritis. Els més habituals són:

  • Presenten un dolor a l’abdomen que va augmentant en un període curt de temps.
  • Perduda d’energia i força.
  • La febre és present en més del 60% dels casos de gastroenteritis.
  • Se sol seguir amb nàusees.
  • Comencen els vòmits.
  • En menys de 3 hores la diarrea.
  • És normal que la diarrea i els vòmits apareguin alhora o fins i tot que no tinguem vòmits (encara que això és menys habitual.) Els símptomes solen desaparèixer entre 1 i 3 dies.

L’estat dels excrements si és molt líquida amb poca part sòlida i fins i tot res, i surt amb molt gas, el nombre de vegades és molt variable, des de 4 vegades fins a 15 en un dia.

El major risc de la gastroenteritis és la deshidratació del nadó, per això hem d’estar sempre molt atents, i donar-li sèrum fisiològic, si no es talla la diarrea acudir al pediatre que serà el que millor ens pugui ajudar.

Quan es detecten els símptomes característics de la gastroenteritis s’ha de consultar al metge i extremar les mesures d’higiene per evitar el contagi a altres membres de la família, particularment si hi ha més nens a casa.

Tractament de la gastroenteritis

El tractament se centra, sobretot, a prevenir la deshidratació. És per això que, el nadó, de reposar les pèrdues d’aigua i sals minerals amb una solució rehidratant, generalment de venda en farmàcies. Es poden trobar en formats com bric o sobres per suspensió oral. Aquestes composicions més d’aigua, contenen les substàncies que el nen pot haver perdut (clor, bicarbonat, potassi, sodi).

Convé oferir al nen líquid a demanda, però en petites quantitats. Però, si tot i així, tenim la certesa que el nen no reté suficient líquid, haurem portar al metge o/a urgències per si necessités una rehidratació per via intravenosa

Respecte a l’alimentació, caldrà modificar segons les necessitats del nen, és a dir, si pren pit, l’hi oferirem a demanda (tal com hem apuntat anteriorment amb les solucions salines); si pren biberó, procurarem donar-li una llet baixa en lactosa per poder protegir i restablir la flora intestinal (recordem que aquestes llets solen ser més digestives que les d’ús comú), i, si pren aliments sòlids, procurarem una alimentació basada en una dieta astringent (a base de pollastre, arròs, peix sense greix , iogurts, poma, pernil dolç i / o formatge fresc).

Nota: és molt important que el nen no se senti forçat a menjar i mantenir un repòs relatiu, evitant així propagar el contagi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>