El mètode per a dormir del Dr. Estivill

Publicat el 05/11/2012 | 0 comentaris

El mètode per a dormir del Dr. Estivill

El Mètode del Doctor Eduard Estivill és un dels més seguits actualment i, segons els que l’han provat, funciona en un 95% dels casos. Per a ell, el primer és ensenyar l’hàbit del son, de dormir es converteixi en alguna cosa rutinari i mecànic i que no suposi un trauma l’hora d’anar al llit. El teu fill no dorm bé? Vols provar el mètode Estivill? Aquí trobaràs les pautes principals

Nens menors de 3 mesos:

 • -Distinció entre la llum típica del dia i la foscor pròpia de la nit. El nen, des dels primers mesos, d’associar que de dia hi ha llum (evitar que el nen dormi durant el dia en completa foscor) i que quan és de nit està completament fosc (no utilitzar durant la nit petites llums o llums indirectes d’altres habitacions).
 •  -Diferenciar el soroll habitual en el dia i el silenci que regna a la nit. Durant el dia el nen ha d’aprendre a dormir amb els sorolls habituals que hi ha en una casa, veus que conversen, música, sorolls típics de la cuina, etc. En canvi, durant la nit s’ha de procurar que els sorolls siguin menys intensos, intentant baixar el volum de la televisió, no elevant la veu … Sempre sense exagerar, no es necessita un silenci sepulcral perquè un nadó dormi.
 •  -Establir la rutina de cada dia: un horari ordenat i repetitiu. És molt aconsellable deixar el bany del nen per abans de la seva última presa d’aliment. -El nen ha de dormir a cucut o bressol a la mateixa habitació que els pares però mai al llit amb ells. Es recomana el trasllat del nen a la seva cambra a partir dels 3 mesos.

A partir dels 3 mesos:

 • -Fixar una hora per anar a dormir diàriament. S’aconsella a l’hivern posar a dormir el nen entre les vuit i dos quarts. A l’estiu és millor endarrerir fins a les nou de la nit, ja que el dia és més llarg.
 • -Establir una sèrie de rutines prèvies al moment de dormir que han de repetir cada dia. Per exemple, llegir un conte abans d’anar al llit, dir-li les mateixes paraules. Sempre sense jocs ni accions que puguin excitar el nen en els moments previs al somni nocturn. Poden emprar peluixos, xumets … que acompanyin el nen mentre dormi.
 •  - Diferenciar la seva habitació d’altres estances de la casa. El seu quart és el lloc triat per dormir, per això el nen no ha de menjar-hi. Hem separar així el menjar de la son.
 • - Si el nen plora en el moment de dormir, pot ser degut a diferents causes que hem de solucionar abans de tornar a posar-lo. És possible que necessiteu un canvi de bolquer, que tingui fred o calor, que l’última presa d’aliment del dia hagi estat insuficient i que el petit tingui gana, que no es trobi bé de salut, etc.
 •  - En cas que tot estigui correcte i que el nen plori en el moment de dormir, tant pares com cuidadors no han d’anar al primer plor, potser si donem una mica de temps no hi haurà més.

El que NO hem de fer per dormir:

 • -Cantar
 • -Gronxar al bressol o als braços
 • -Passejar en cotxet
 • -Donar-li copets o acariciar
 • -Donar-li el biberó o aigua
 • -Posar al nostre llit

 Si aquestes recomanacions fallen …

En el cas que aquestes mesures fallin, el Dr Estivill proposa un pla alternatiu al que crida l’reeducació del son.

Passos a seguir:

 •  -Els pares i cuidadors han de mostrar en tot moment fermesa i seguretat davant del nen.
 • -Substituir a l’habitació del nen, la figura del pare, la mare o de tots dos, utilitzant un dibuix, un ninot, un mòbil o un objecte volgut pel nen. Explicant al nen que aquest objecte cuidarà d’ell a la nit.
 • -Si el nen fa servir xumet, deixar diversos xumets sobre el bressol perquè pugui trobar algun durant la nit.
 • -Posar a dormir el nen, separar d’ell una distància prudencial i sense tocar-lo desitjar bona nit, amb un discurs que duri aproximadament 30 segons.
 • -En sortir de l’habitació, apagar la llum i deixar la porta oberta.

Quan el nen comenci a plorar, els pares han de romandre allunyats de l’habitació i tornar-hi, en funció de la taula de temps-expressats en minuts-que mostrem a continuació, que anirà variant a mesura que passin els dies. Quan toqui anar a consolar el nen, sempre haurà d’anar un de sol, mantenint una distància que impedeixi que el nen li toqui, i explicant (en no més de 10 segons) que els seus pares no l’han abandonat i que únicament li estan ensenyant a dormir.

Taula de temps d’espera en minuts

Dia                 1 ª espera                    2 ª espera                 3 ª espera                    esperes successives

1                        1min.                           3 min.                       5 min.                           5 min.

2                       2 min.                          5 min.                       7 min.                           7 min.

3                       5 min.                          7 min.                       9 min.                           9 min.

4                       7 min.                          9 min                       11 min.                         11 min.

5                       5 min.                        11 min.                      13 min.                         13 min.

Inicialment el bebè no deixarà de plorar, però en la majoria dels casos després d’acudir unes quantes vegades (de vegades 2, altres 3, altres més), finalment el nen deixa de plorar. Amb el pas dels dies cal anar moltes menys vegades, fins que finalment el nen deixa de plorar i aprèn a dormir sol.

El Doctor Estivill considera que les conseqüències més importants del malson dels nens són:

En lactants i nens petits:

1-Plor fàcil

2-Irritabilitat, mal humor

3-Manca d’atenció

4-Dependència de qui en té cura

5-Possibles problemes de creixement

En nens en edat escolar

1-Fracàs escolar

2-Inseguretat

3-Timidesa

4-Mal caràcter

En els pares

1-Inseguretat

2-Sentiments de culpa

3-Mútues acusacions de mimar-lo (el que pot erosionar la parella)

4-Frustració davant la situació

5-Sensació d’impotència i fracàs

6-Cansament

Fonts: Doctor Eduard Estivill a Mètode Estivill, Guia ràpida per ensenyar a dormir als nens (2002), Plaça i Janés, Barcelona, i Estivill, Eduard i Béjar, Silvia, Dorm nen (2003), Plaça i Janés, Barcelona.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>