El reflux del nadó

Si el teu bebè regurgita molta llet, s’arqueja en menjar, té molt singlot i plora inconsolablemente, pot ser que pateixi de reflux. La bona notícia és que sol treure només al voltant dels set mesos.
Altres vegades el problema és que el nadó, especialment si va néixer prematurament, regurgita molta llet. La pediatra Maura Cintes diu que són molts els casos. “És una situació comuna en els nadons”, explica. “El que implica és que torna el contingut
alimentari, la llet que el nadó va prendre “. Si el nadó no està molest, no és per preocupar-se i sol ser només un problema menor, on cal estar disposat a rentar més roba més seguit.

Això és totalment normal … llevat que la quantitat sigui excessiva (més que una cullerada), el nadó estigui molest, estigui afectant la seva respiració o realment es tracti d’un vòmit tipus projectil. En aquest cas, pot tractar de reflux gastroesofàgic, un mal que afecta fins a un 40% dels nadons segons el doctor Marc Akerman, pediatre del Joe Di Maggio Children ‘s Hospital a Hollywood, Florida.

Lisvette Ortueta coneix de prop el problema. A la seva primera filla, Zoe, se li va diagnosticar reflux. “A ella li donen molts gasos, em tira molts glopeig i també com que l’afecta una mica la seva panxeta”, va explicar. A més la seva bebita, igual que milers de nadons amb aquest problema, plorava molt i arquejava l’esquena al menjar. “De vegades és una mica frustrant perquè un no sap com alleujar i com fer perquè ells s’alimentin”, expressa Lisvette.

En la meva experiència, el reflux pot ser una veritable tortura per al nadó i els seus pares. El teu fill pot refusar menjar ja que aprèn a associar l’alimentació amb dolor o al contrari, voler menjar constantment perquè se sent alleujat mentre succiona (el que és especialment cert en nens que són alletats).

Els metges concorden que hi ha certes mesures senzilles que donen bons resultats. “Són lògiques, es tracta de no establir pressió a la panxeta del bebè”, diu la pediatra Maura Cintes. Es tracta de treure-li bé els gasos el nadó fent rotar després que menja “i mantenir-lo en una posició semi assegudet, de manera que es eviti que la llet es torni “.

L’experta en nutrició Andrea Torres a més suggereix:

· Registrar la ingesta de llet. La sobrealimentació és causa de reflux.

· Revisar com s’alimenta el nadó. Cal situar el nadó amb el seu cap més amunt que la resta del seu cos i evitar que s’empassi molt aire.

· Fomentar la posició recta després dels àpats. Es suggereix la posició amb cap elevat, aproximadament a 30 graus.

· Alimentar el nadó amb menys llet en cada presa però de manera més seguida. També convé elevar la capçalera del bressol, ja sigui amb l’ajuda de coixins o blocs de fusta.

Així mateix, el doctor Akerman aconsella deixar el bolquer del nadó una mica fluix, perquè no el col · loqui pressió sobre l’estómac. Altres metges recomanen que el nadó faci servir el xumet entre els àpats, per alleujar l’acidesa.

Però hi ha vegades que aquests canvis no solucionen el problema i el nadó està extremadament molest i fins i tot pot deixar d’augmentar de pes. Aquests casos és necessari un tractament més agressiu. En aquestes situacions també és recomanable consultar un expert en gastroenteritis pediàtrica perquè ho avaluïn.

La tendència actual és receptar medicaments que disminueixen o eliminen la producció d’àcid a l’estómac del nadó. Hi ha vegades que es requereix d’un altre remei més que estimuli el buidament de l’estómac, però només el metge pot determinar si això beneficiaria al teu fill.

I si pensaves que pots solucionar el reflux del teu nadó donant-li cereal d’arròs en el seu biberó o com farinetes, la nutricionista adverteix que pot tenir l’efecte contrari. “Si el règim d’alimentació és molt espès, fa molt lent el buidament gàstric i tendeix a produir retenció de llet que afavorirà el reflux”, adverteix Andrea Torres.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>