Els avis i els nets

L’arribada d’un nadó no només altera la vida dels pares, sinó també la de molts avis. Poder comptar amb ells és un recurs molt valuós. La presència dels avis és una veritable alleujament per a moltes famílies. Els canvis que provoquen el naixement del nadó els afecten menys que als pares, i les seves obligacions estan en un pla secundari, dependents del “comandament” dels pares del nadó, i de la disponibilitat que tinguin per compartir les cures, l´afecte, i el temps del nadó amb els seus consogres.

S´ha d´aplicar les mateixes regles?

Se sol dir que perquè els nens creixin saludablement les persones que els eduquen han de compartir criteris comuns. Que si tots els adults que tenen autoritat sobre un nen li posen les mateixes normes i li transmeten els mateixos valors, la seva criança serà molt menys conflictiva. I hi ha una gran part de veritat en això. Sabem molt bé que quan els pares i els professors s’ignoren o fins i tot es desautoritzen mútuament és més probable que el nen fracassi o tingui conflictes escolars, que si els pares i els avis tenen opinions educatives antagòniques, es trenca l’harmonia i sorgeixen els conflictes.

És cert que hi ha d’haver coincidències bàsiques entre les persones que eduquen a un nen. Els avis, per exemple, solen mimar més als nens. Això no és greu, i fins i tot podríem dir de mimar i consentir, sempre dins d’uns límits, és una de les funcions dels avis. També podem dir que els nens són capaços d’entendre-ho, i si els costa, només cal recordar-los que “les coses a casa dels avis són d’una manera i amb nosaltres són d’una altra manera”.

Relació dels avis amb els néts

Els avis poden proporcionar una assistència pràctica, suport, i una cadena de consells útils per tenir cura del nadó. La trobada dels avis amb els seus néts és sempre molt enriquidor per a tots dos costats. A molts nens els encanten estar amb els seus avis per diferents i variades raons. Alguns perquè al costat dels avis no existeixen tantes ordres ni obligacions. Altres perquè poden fan coses diferents amb ells, com preparar galetes junts, menjar dolços, passejar, anar al parc, i realitzar una infinitat d’activitats que fan amb que ells se sentin més lliures.

Alguns néts veuen els seus avis com un amic, una mena de guia, com divertits, afectuosos, carinyosos i que els agrada estar amb ells. Però, és clar, tot depèn de la manera de ser dels avis. Hi ha també els que tot just envelleixen i continuen tractant als més petits d’una manera molt autoritària i massa exigent. Però, en general, els avis senten molt plaer amb els seus néts. Estar amb ells és també una forma de renovar personalment. És tenir més participació en la família, i sentir-se més joves i actualitzats. S’aprèn molt amb els nens.

Relació dels avis amb els pares dels seus néts

No sempre es pot dir que la relació dels avis amb els pares dels seus néts sigui la millor possible. Malauradament, hi pot haver conflictes que fa al tipus d’educació que és aplicada al nen. Les generacions són diferents i diferents també són els criteris d’educació. Els més joves no poden canviar els raonaments dels més grans. Els avis no estan més per educar. Ja han educat, bé o malament, els seus fills. Els avis estan per donar afecte, donar un cop de mà de tant en tant, i passar una bona estona amb els seus néts. Si els avis estaran amb els néts, l’ideal és que hi hagi un acord entre les parts, per al bé de l’infant i de tots. Per això, és necessari que entre els pares i els avis hi hagi una relació tranquil · la, específica i veritable, lliure de gelosia, en la qual regni el respecte a les exigències i als hàbits de l’altre.

En definitiva, estar amb els avis els enriqueixen i els entrenen en la flexibilitat mental que requereix el viure en un món divers i plural. Les persones són diferents i per als nens és bo aprendre.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>