La dentició

La dentició (la sortida de les primeres dents del bebè) pot ser una època frustrant per als nadons i també pels pares. Una cosa que pot ser d’ajuda, és tenir una idea del que li ocorrirà al vostre fill quan li comencin a sortir les primeres dents, i la manera com pot contribuir a que aquest procés sigui menys dolorós.

El procés de la dentició

La dentició pot començar a partir dels 3 mesos i continuar fins que el nen (a) compleixi els tres anys.

Quan el vostre fill tingui entre 4 i 7 mesos d’edat, podreu notar que els seus primers dents ja donen signes de voler obrir-se pas a través de les genives. Els primers dents a aparèixer generalment són les dues dents frontals inferiors, també coneguts com els incisius frontals inferiors. Després de 4 o 8 setmanes, els succeeixen les quatre dents frontals superiors (incisius frontals i laterals superiors). Aproximadament un mes després, apareixeran els incisius laterals inferiors (les dents als costats de les dents frontals inferiors).

Les dents que surten a continuació són els primers molars (els queixals al final de la boca), i després finalment els ullals (les dents punxegudes en la mandíbula superior). La majoria dels nens tenen els seus 20 dents de llet (les primeres dents que apareixen) en complir el seu tercer any.
En alguns casos poc freqüents, els nens neixen amb un o dos dents o produeixen una dent durant les primeres setmanes de vida. Llevat que aquestes dents interfereixin amb l’alimentació o estiguin massa solts com perquè el nadó pugui empassar, generalment no és una causa de preocupació.

diente2

Quins són els símptomes de la dentició?

Desafortunadament, per a la majoria dels nadons aquest procés no és asimptomàtic. És molt freqüent que l’aparició de les dents s’acompanyi de símptomes com febrícula, irritabilitat inusual, manca de son, baveig més abundant i necessitat de mossegar. Aquests símptomes també poden presentar per altres raons, que val la pena descartar amb el pediatre abans de diagnosticar que són els propis símptomes de la dentició. També pots verificar que el procés de dentició està començant si observes que els seus genives es troben inflades o inflamades, o si en passar un dit per elles notes un petit bony (especialment endavant del maxil · lar inferior). Recorda que la diarrea o els estats de congestió i mucositat no estan associats al procés de dentició i és motiu de consulta amb el professional.

Com puc alleujar les molèsties del nadó?

A continuació et donem uns quants consells perquè alivies les molèsties i el dolor que té el nadó en els seus genives:

• Mordillos

Dóna-li mordillos de plàstic tou que continguin aigua, refredats prèviament a la nevera, sense arribar a congelar i que estigui dur.

• Aliments freds

Ofereix-li líquids, gelatina freda, gelats naturals de fruites.

• Massatge de genives

També pots fregar suaument les seves genives amb un dit net o una cullera petita i freda o gasa mullada per desinflamar la zona.

• Medicaments

Podeu gestionar algun analgèsic-antiinflamatori-antipirètic, en les dosis i temps que recomani el pediatre.

• Productes tòpics per genives

Hi ha productes especialment formulats per alleujar els dolors de geniva que ocaciona la dentició. Posa sobre les genives del nadó solucions tòpiques líquides o en gel i que no continguin alcohol ni sucre. En general són fórmules amb substàncies suavitzants i descongestives no tòxiques, que s’adhereixen a les genives provocant un gran alleujament.

• Acompanya i conforta´l

Però sobre totes les coses, per al nadó que no comprèn el que li està passant, el més important és que senti que el seu pare i la mare són allà al seu costat, confortándolo d’alguna manera.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>